پاسخ این سوال بسیار روشن است، بله وب سایتها درآمد دارند و برخی از آنها درآمدهای میلیاردی هم برای مدیرانشان به ارمغان آورده اند.
بطور روشن باید بگویم که حدود 80 درصد از وب سایتها با اهداف تجاری راه اندازی شده اند و برای بقای خود نیز به درآمدی که از راههای مختلف بدست میآورند نیاز دارند.
به عبارت دیگر سودآور بودن یک وب سایت و بقای این وب سایت رابطه تنگاتنگی با یکدیگر دارند.
سایتهایی که درآمدشان کمتر از هزینه نگهداریشان میشود دیر یا زود از دور خارج خواهند شد.
تجارت وب هنوز در ایران به شکل یک تجارت حرفه ای جا نیافتاده است. هنوز شرکت های تجاری نمی دانند کجا و چگونه تبلیغات کنند. هنوز هیچ وب سایتی درآمدزایی آنچنانی ندارد. اکثرا مدیران وب سایت ها فقط وب های پربازدید را به عنوان یک نمونه کار برای معرفی آن به شرکت های تجاری می بینند تا از آنها پروژه دریافت کنند. از این دیدگاه شاید این وب سایت ها درآمدزا باشند!
با توجه به اینکه با وجود تمام این مشکلات باز هم هر روز شاهد برپایی وب سایت جدیدی و شاخص می باشیم و شرایط اینترنت و فرهنگ استفاده از آن رو به فزونی است به نظر من تا ۵ سال آینده یک انقلاب دیگر در وب ایران خواهیم داشت.
تحول اول از ۵ سال پیش با گسترش درخواست های شرکت های تجاری برای ایجاد وب سایت شروع شد. آنها نمی دانستند از وب چه می خواهند ولی یک عدد از آنچه وب سایت می نامیدند نیاز داشتند!!! حال تا ۵ سال آینده دوباره درخواست برای وب سایت های حرفه ای تر و با مدل های تجاری قوی تر رونق می گیرد.
باورتان میشود که عبارت "طراحی سایت"، به تنهایی حدود 12000 بار سرچ در ماه دارد؟ یا مثلا عبارت "شرکت طراحی سایت" ماهانه بیش از 1000 بار جستجو میشود.
این آمار نشاندهندۀ این است که تعداد افرادی که به دنبال راهاندازی سایت هستند خیلی زیاد است. بنابراین، هر کدام از این جستجوکنندهها، میتواند مشتری احتمالی شما باشد.
نوع دیگری از تبلیغات که این روزها بیشتر میبینیم، تبلیغات تمام صفحه نوتیفیکیشنی است (به شخصه از این نوع تبلیغات خوشم نمیاد) و به این شکل است که حین مطالعه پست، وسط صفحه ظاهر میشود و به نوعی حواس بازدیدکننده به تبلیغات جلب میشود. این نوع تبلیغات هم نرخ کلیک بالایی دارد ولی امار دقیقی از این نوع تبلیغات پیدا نکردم.
فقط یک آمار در این مورد بود، اون هم اینکه ۲۵ درصد کاربران آمریکایی، همان اول ظاهر شدن تبلیغات تمام صفحه، این نوع تبلیغات را برای همیشه بلاک میکنند.
اکثر این تبلیغات نیز با صفحات سایت همسان میشود. یعنی اگر شما صفحه سایتی با موضوع ورزشی، بازدید میکنید، تبیلغات تمام صفحه نیز موضوعش به ورزش مربوط میشود.
همانطور که در نمودار زیر مشاهده میکنید، نرخ تبلیغات کلیکی همسان شده با موضوع، صنعت به صنعت و موضوع به موضوع متفاوت از همدیگرند. میبینید که نرخ تبدیل تبلیغات کلیکی با موضوعات خانگی، خوراکی و آشامیدنی و خانواده و والدین از نرخ تبدیل کلیکی موضوعات ورزشی، سلامتی و تناسب اندام و تبلیغات فناوری بیشتر است.
هر روز که میگذره، شیوه های درامدزایی از سایتها شکل جدیدی میگیره. بعنوان شخصی که تجربه ای در این زمینه داره، میتونم بگم که معیار ثابتی وجود نداره.
مثلا افیلیت سایتهایی دیدم که با ۱۰۰۰۰نمایش ۱۰۰۰ تا کلیک گرفتن و بعضی سایتا ۱۰۰ تا.
مشخصه که به جذابیت و کیفیت محتوای سایت بستگی داره. یعنی سایت اولیه تونسته اعتماد بیننده جلب کنه. بازدیدکننده باهوشه. میفهمه که این سایت میخواد واقعا چیزی بهم یاد بده یا نه فقط قصدش نشون دادن اگهی ها بهم هست.
منظور این نیست که مسائل دیگه مثل ریپورتاژ یا سئوتکنیکال بر روی میزان درآمد سایتها و وبلاگها تاثیری نداره.
منظورم اینکه درگیر کردن بازدیدکننده و محتوای دست اول و جذاب مهمترین عامل برای افزایش درامد وبلاگ و سایت هست.
یه تجربه دیگه اینکه با استفاده از شبکه های اجتماعی و کانالهای دیگه مخاطب عادت بدی به وبلاگت. تجربه نشون میده مخاطبان دائمی بهترین و ارزانترین روش جذب مخاطب هستش.
به هرحال بنظرم در اینده افیلیت خیلی حوزه جذابی در اینترنت خواهد شد. چون هزبنه ها و دردسرهتی فروشگاه های اینترنتی نداره.